Nábytek na míru – pro a proti

Má být co nejkrásnější, nejpraktičtější a nejtrvalejší, navíc za rozumnou cenu. Nábytek dostupný v prodejnách však ne vždy splňuje požadavky zákazníků. Ti následně sahají po nábytku na míru, jehož využití přináší hned několik výhod, ale zároveň i pár mínusů.

  • Design přesně podle představ

Nábytek na míru přitahuje zákazníky hlavně kvůli originálnímu designu, který věrohodně odráží jejich představu o jeho vzhledu. Barvu a tvar nábytku si vyberou sami, případně si nechají poradit výrobcem, který jim zhotoví jakékoli modely od osvědčené klasiky až po nejnovější trendy.

  • Velikost přizpůsobená prostoru

Exkluzivní design nemusí být jediným důvodem, pro který zákazníci upřednostňují nábytek na míru. Často ho vyhledávají také kvůli potřebě napasovat stoly, židle či poličky do dané místnosti. Sériově vyráběné modely z obchodů jim totiž nemusí do prostoru v pokoji sednout. Výroba na míru je tak dobrou možností, jak mít doma nábytek s vhodnými proporcemi.

  • Variabilita tvarů a materiálů

Plusem je také možnost nechat si pořídit jednu nábytkovou sestavu z modelů v odlišných tvarech a materiálech. Dobrý design dokáže vdechnout takto vyskládané sestavě to správné spojení barev, které vytvoří optimální kontrast. Ten bychom při koupi nábytku z obchodů hledali v případě výběru jednotlivých modelů z různých kolekcí marně.

Zdroj: www.pixabay.com

  • Cena je většinou o něco vyšší

Za výše uvedené výhody je třeba si co připlatit. Konečná cena nábytku na míru se sice může díky promyšlenému výběru tvarů a materiálů jednotlivých modelů snížit, ale kvůli nákladům na práci bývá v porovnání se sériovým nábytkem z obchodů stejně vyšší. To ale nemusí platit v každém případě. Problémem levnějších nabídek nábytku na míru však bývá slabší kvalita díla, resp. výroba díla z méně trvanlivých materiálů.

  • Delší čekání na nový nábytek

Peníze nejsou jediné, čím se za nábytek na míru platí. Možnost mít doma stoly, sedačky či skříňky navržené přesně podle představ chce také trochu trpělivosti. Zatímco nábytek z obchodu nám dovezou hned po koupi, při výrobě na míru je nutno několik dní počkat. Pro ty, kteří potřebují novou nábytkovou sestavu okamžitě, je tak lepší volbou koupě z obchodu.

Nábytek na míru si díky výše uvedeným výhodám nezískává stabilní místo jen v bytech a rodinných domech. Poptávka po něm stoupá i za účelem koupě nábytku do kanceláří, prodejen či jiných pracovišť. Výjimkou nejsou ani terasy a zahrady, kde takto vyrobený nábytek také plní očekávanou praktickou a estetickou funkci, a to i přes vyšší cenu a delší čekací dobu na jeho dodání.


Tip redakce: Načerpejte inspiraci a zajímavé tipy.


Příroda na balkoně. Zařiďte jej v něžném a smyslném BOHO stylu!

Omezený prostor na balkoně neznamená, že si z něj nemůžete vytvořit oázu klidu. Ideálním způsobem je zařídit si jej v BOHO stylu, který si...

Bezpečnostní fólie

Bezpečnostní fólie na okna jsou moderním řešením, jak zvýšit bezpečnost a soukromí v domovech i komerčních budovách. Tyto fólie představují efektivní způsob, jak chránit...

Revize elektroinstalací: Bezpečnost především

Revize elektrorozvodů je jednou z nejdůležitějších revizí, které je třeba provádět pravidelně. Elektroinstalace je totiž součástí každého domu, bytu, kanceláře i průmyslového objektu a...

Další články autora