Chcete si rozzářit interiér? Zkuste barvy drahokamů

Barvy drahokamů v interiérovém designu jsou dnes naprosto „in“. Mají rozhodně šmrnc a poutají pohledy. Jelikož jsou fakt silné, je třeba je však začleňovat do prostoru s citem. Poradíme vám, jak na to.

Který drahokam si vybrat?
Líbí se vám safírová modrá, smaragdově zelená, ametystová fialová, tyrkysový topas, žlutý citrín, oranžový jantar či rubínová červená? Každá z těchto barev je dominantní také sama o sobě, ale mohou se kombinovat různými způsoby. Vezměte si na pomoc kolo barev, které obsahuje 12 barev a nabízí několik osvědčených schémat pro kombinace. Barvy klenotů nejlépe vyniknou, když mají možnost zahrát si duet s další výraznou barvou. Můžete vybrat dva nebo tři, abyste vytvořili silný pocit kontrastu.

Nejjednodušší schéma – barvy naproti sobě
Toto schéma je známé také jako komplementární nebo doplňkové. Nejjednodušší schéma je výběr barev, které jsou v kole na opačných stranách, například červené a zelené, modré a oranžové nebo žluté a fialové a jejich odstínů. Takové kombinace jsou dost kontrastní, proto je lepší je použít v malých dávkách nebo vyzvednout určitý element.

Opakujte odstíny
Nezapomeňte, že tóny drahokamů je efektní zopakovat ve více aplikacích v celé místnosti. Docílíte tím, že prostor bude vypadat soudržněji.

Ke zjemnění využijte neutrální barvy
Aby místnost nepůsobila příliš divoce, přidejte dotek neutrálních odstínů, bílé černé či šedé. Oči si tak trochu odpočinou. Nutno dodat, že mezi neutrální barvy se počítají i metalické prvky. Vyzkoušejte spárovat tóny drahokamů s kovovými designovými dekoracemi. Taková kombinace není vůbec nudná…

Do trojice vše nejlepší
Barvy klenotů fungují obzvlášť dobře ve trojici, nejlépe v tzv. analogové barevné schéma, kde použijete tři sousedící barvy na barevném kole.

Drahokamy na zkoušku
Ti, kdo chtějí vyzkoušet tóny šperků opatrně, mohou začít s doplňky, například polštáři, přikrývkami či vázami. Snadno je najdete a snadno i odstraníte, pokud zjistíte, že to není váš šálek kávy.

Kuchyně v barvě drahokamů
Barevná kuchyňská linka v tónu smaragdu či ametystu je jedním z nejaktuálnějších trendů, které přináší rok 2019. Není to pro každého, ale jsou mezi námi odvážné duše, které do toho jdou naplno a vytvoří neopakovatelný zážitek.

Zářivý solitér
Pokud plánujete použití pouze jednoho kusu v barvě drahokamu, měl by být dost odvážný k tomu, aby se stal ústředním bodem místnosti. Může to být komoda, stůl, pohovka nebo židle.

Příroda na balkoně. Zařiďte jej v něžném a smyslném BOHO stylu!

Omezený prostor na balkoně neznamená, že si z něj nemůžete vytvořit oázu klidu. Ideálním způsobem je zařídit si jej v BOHO stylu, který si...

Bezpečnostní fólie

Bezpečnostní fólie na okna jsou moderním řešením, jak zvýšit bezpečnost a soukromí v domovech i komerčních budovách. Tyto fólie představují efektivní způsob, jak chránit...

Revize elektroinstalací: Bezpečnost především

Revize elektrorozvodů je jednou z nejdůležitějších revizí, které je třeba provádět pravidelně. Elektroinstalace je totiž součástí každého domu, bytu, kanceláře i průmyslového objektu a...

Další články autora