Kupujeme pracovní desku do kuchyně – dle materiálu

Faktorů, které je při koupi nové pracovní desky do kuchyně třeba zohlednit, je hned několik. Dnes se však zaměříme na materiál, který bývá při výběru často tím nejdůležitějším kritériem.

Kamenné pracovní desky

Desky z kamene patří k nejkvalitnějším, což platí hlavně u žulových a mramorových modelů. Kromě nulové pórovitosti a skvělé odolnosti vůči prosakování se mohou pochlubit také luxusním lesklým povrchem. Plusem je také cena, která navzdory kvalitě a lux vzhledu nepatří k nejvyšším. Koupit se dají již od 300 € za bm, v případě umělých imitací ještě levněji.

Nerezové pracovní desky

O kvalitu a skoro nezdolatelnou odolnost není nouze ani u nerezových desek. Ty jsou však o něco náchylnější na škrábance a jiná mechanická poškození. Pro některé je překážkou i častější údržba, v jejímž rámci je třeba kupovat speciální leštící přípravky. Chladný design nerez však má své kouzlo a mnozí jsou za něj ochotni zaplatit i 800 € za bm.

Skleněné pracovní desky

Právě skleněné pracovní desky jsou po nerezových nejdražší na trhu. Cena od 700 € za bm tak není nic ojedinělého. Způsobuje to zejména zvýšený důraz na kvalitu a elegantní design, který umí sklo nabídnout v mnoha podobách od těch tvrzených až po kalené. Takové desky jsou pevné, ohnivzdorné a při správném zacházení vůbec nepraskají.

Keramické pracovní desky

Desky z keramických materiálů jsou docela dobrou volbou pro ty, kteří hledají vyvážený poměr ceny a kvality, navíc se stylovým designem. Spolehnout se dá také na vynikající odolnost vůči vyšším teplotám a poškozením způsobeným krájením jídla přímo na povrchu desky. To vše v ceně od 500-600 € za bm.

Dřevěné pracovní desky

Z dřevěných povrchů v kuchyni mají někteří zákazníci strach. Dřevo totiž není prvkem, který zdobí vysoká odolnost vůči vlhkosti. V případě těchto desek to však neplatí, protože výrobci si dávají záležet na kvalitě pomocí ochranných povrchů. Hezký vzhled je však třeba neustále udržovat speciálními nátěry, což stojí čas i peníze. A peníze stojí i koupě samotné desky. Nejkvalitnější modely se totiž prodávají až od 800 € za bm. Samozřejmě pozor na falešné atrapy vydávané za pravé dřevěné desky.

Laminátové pracovní desky

Levnější, jednodušší, ale zároveň méně kvalitní alternativou vůči dřevěným deskám jsou laminátové modely. Ty vyžadují opatrné zacházení, jinak jim hrozí rychlé znehodnocení. Kromě nízké ceny, která se pohybuje zhruba od 40 € za bm, se však mohou pochlubit širokou nabídkou desek v různých barvách a texturách. Oblíbené jsou zejména imitace dřeva či kamene.

Nabídka pracovních desek je pestrá, takže na trhu se objevují modely v několika tvarech, barvách a velikostech. Při výběru si tak přijdou na své i náročnější zákazníci, kteří chtějí nové prkno sladit do nejmenších detailů s ostatním zařízením. Další možností je ještě návrh na míru, který přesně vystihne představu zákazníka a do jeho kuchyně sedne jako ulitý.

Příroda na balkoně. Zařiďte jej v něžném a smyslném BOHO stylu!

Omezený prostor na balkoně neznamená, že si z něj nemůžete vytvořit oázu klidu. Ideálním způsobem je zařídit si jej v BOHO stylu, který si...

Bezpečnostní fólie

Bezpečnostní fólie na okna jsou moderním řešením, jak zvýšit bezpečnost a soukromí v domovech i komerčních budovách. Tyto fólie představují efektivní způsob, jak chránit...

Revize elektroinstalací: Bezpečnost především

Revize elektrorozvodů je jednou z nejdůležitějších revizí, které je třeba provádět pravidelně. Elektroinstalace je totiž součástí každého domu, bytu, kanceláře i průmyslového objektu a...

Další články autora