Jakých nejčastějších chyb se dopouštíme při výběru svítidel

Rozmístění osvětlení a jeho sladění s ostatním zařízením je jedním z klíčových faktorů při vytváření zdravého a pohodlného bydlení. Často se však dopouštíme chyb již při výběru svítidel, čímž se předem připravíme o šanci mít doma patřičný komfort.

Nevíme, k jakému účelu budeme osvětlení využívat

Několik chyb při koupi osvětlení vyplývají z té největší, tedy z neznalosti toho, jaké světlo potřebujeme a kde nebo jak jej využijeme. Před koupí se tak vyplatí vymezit, která svítidla budou pracovní, která oddechová a která se hodí jako hlavní zdroj. Podle toho můžeme řešit také výkon svítidla a barevné tóny, které vydává.

Vsadíme na svítidla s nevhodnými tóny světla

Zmíněné barevné tóny jsou důležitější, než se zdá. Ostrost světla a jeho odstín totiž nehrají důležitou roli jen po designové stránce. Vliv mají také na zdraví lidí a jejich celkovou životní pohodu. V tomto případě se nejčastější chyby dopouštíme, kupujeme-li si žárovky s bílým chladnějším světlem do chladněji zařízených interiérů, nebo žluté žárovky do interiérů přehřátých teplými barvami. Ideální je vytvářet vyvážený kontrast mezi oběma protipóly.

Vybereme svítidla, která nám domů nepasují

Nevhodnými se svítidla nestávají jen při výběru nesprávných tónů osvětlení. Platí to i při jejich designu a jeho sladění s ostatním zařízením v dané místnosti. Problémem se může stát zejména příliš velká nebo naopak malá svítilna. O nic menší překážkou při snaze dosáhnout v domácnosti stylového designu není ani výběr modelů v barvách, které se do prostoru vůbec nehodí.

Uspokojíme se jen s jedním zdrojem osvětlení

Mnozí zákazníci se chtějí vyhnout chybnému výběru svítidel tím, že si do jednotlivých pokojů pořídí pouze jeden zdroj osvětlení. To však vede k další zásadní chybě. Centrální zdroj totiž neosvětlí jednotlivé detaily v místnosti rovnoměrně. Rovněž nedokáže nahradit funkci pracovního osvětlení, a to zejména na pracovním stole nebo u kuchyňské linky.

Nakoupíme více svítidel, než reálně potřebujeme

I při hledání správného počtu svítidel platí osvědčené pravidlo zlaté střední cesty. Spousta zdrojů světla v jedné místnosti je totiž také na škodu jako jejich nedostatek. Takový extrém však není problémem jen kvůli nadbytečnému prosvícení místnosti, ale také kvůli zabírání prostoru a zvyšování spotřeby energie.

Šetříme na kvalitě svítidel, utrácíme na spotřebě

Vyšší spotřebou energie doplatíme také na výběr osvětlení zaměřený výhradně na nejnižší cenu. Právě u něj se sází na méně kvalitní svítidla s horším světelným rozptylem, což může vyústit ve vyšší spotřebu. Nízká cena však nemusí zákonitě znamenat horší kvalitu as tím spojenou vyšší spotřebu.

Najít vhodná svítidla a správně je zakomponovat do interiéru může být hotovým uměním. Často nápomocnými se stávají i bytoví designéři, kteří vědí, jaká světla se hodí do daného prostoru a v jaké poloze nejlépe splní účel. Vyhnout se chybám při koupi svítidel se ale dá i bez designérů. S trochou poznatků, zkušenostmi při zařizování a několika tipy to určitě zvládneme.

Příroda na balkoně. Zařiďte jej v něžném a smyslném BOHO stylu!

Omezený prostor na balkoně neznamená, že si z něj nemůžete vytvořit oázu klidu. Ideálním způsobem je zařídit si jej v BOHO stylu, který si...

Bezpečnostní fólie

Bezpečnostní fólie na okna jsou moderním řešením, jak zvýšit bezpečnost a soukromí v domovech i komerčních budovách. Tyto fólie představují efektivní způsob, jak chránit...

Revize elektroinstalací: Bezpečnost především

Revize elektrorozvodů je jednou z nejdůležitějších revizí, které je třeba provádět pravidelně. Elektroinstalace je totiž součástí každého domu, bytu, kanceláře i průmyslového objektu a...

Další články autora