Dává vám chladnička signály, že už má tepla dost? Podívejte se, co znamenají

Není žádným tajemstvím, že chladničky mají nejvíce poruch v létě. Teplotní rozdíl, který musí zvládnout, je totiž alespoň o 7 – 10 °C větší. Když zpozorujete divné jevy, které se s ní předtím neděly, nemusíte hned volat opraváře. Některé chybičky můžete diagnostikovat i sami.

Podezřelé zvuky
Praskání a pukání v chladničce bývá většinu způsobeno tepelnou roztažností materiálu. Mohou jej vydávat hrnce uvnitř nebo samotný plášť chladničky. Jedná se o běžný provozní stav a ne o poruchu. Zvláštní vibrace však může způsobovat také to, že spotřebič není v rovině. Tehdy stačí nastavit nožičky, pomůže vám při tom vodováha. napoví víc. Případně vám mohl padnout nějaký předmět za lednici a ani jste si toho nevšimli. Příliš hlučný kompresor během samotného chlazení může signalizovat jeho nadměrné opotřebení. V takovém případě vám nezbývá nic jiného, než zavolat servisního technika, který případnou poruchu často identifikuje pomocí sluchu.

Slabé chlazení
Když zjistíte, že chladnička jaksi „nestíhá“ chladit, může být příčinou špatně nastavený termostat. Pokud jste teplotu nastavili v chladnějším období, v létě možná potřebuje o 1 – 2 stupně posunout. Ideální teplota pro hlavní chladící prostor v chladničce je 5 – 7 °C. Mezi vrchní a spodní částí může být rozdíl až 6 °C. Příčinou nedostatečného chlazení může být také umístění v blízkosti zdroje tepla. Může jím být sporák, trouba nebo sluneční paprsky z okna. Ideální poloha chladničky je tedy ve stínu a v dostatečné vzdálenosti od ostatních spotřebičů. Nezapomínejte ani na dostatečný odstup od okolních předmětů a stěn, aby mohl vzduchu kolem kondenzátoru, tedy mřížky na zadní straně chladničky, volně proudit. Výrobci doporučují odstup minimálně 5 cm zezadu a 2 cm zprava i zleva. Alespoň jednou za 2 roky je dobré tyto mřížky očistit od prachu, aby co nejlépe odváděly teplo. Buď jemným kartáčkem s dlouhým vlasem, případně štětcem v kombinaci s vysavačem. Nižší chladící výkon můžete způsobit také umístěním velkého množství potravin nebo rozměrných nádob těsně k zadní vnitřní stěně chladničky. Tam se nachází výparník, který prostor ochlazuje a velkými překážkami zabráníte proudění chladného vzduchu uvnitř.

Namrzání chladničky
U lednic bez beznámrazové technologie No frost to bývá běžný jev při kondenzaci vlhkosti ve vnitřním prostoru. Pokud je chladnička vybavena automatickým rozmrazováním, vlhkost by měla stékat na dno a přes malý otvor ven do sběrné nádoby. Pokud přesto chladnička namrzá, může to být způsobeno tím, že ji příliš často otevíráte, těsnění na dveřích je opotřebované a netěsní, nebo tím, že do ní ukládáte teplé potraviny. Pokud zjistíte, že problémem je těsnění, výměnu zvládnete i svépomocí.

Jezírko na spodku chladničky
Pokud nejde jen o běžné „orosení, ale pořádnou louži, zkontrolujte kanálek na zadní vnitřní stěně chladicího prostoru. U samoodmrazovacích chladniček přes něj stéká zkondenzovaná voda dozadu. Problém nastane, pokud se dírka ucpe a voda stéká na dno nebo do boxů na zeleninu. Stačí otvor uvolnit umělohmotným kolíkem, který je součástí výbavy, nebo párátkem či drátkem.

Chladnička nechladí vůbec
Nejprve zkontrolujte přívod elektřiny. Pokud se v chladničce svítí, potřebný zdroj asi dostává. V průběhu dne však mohl nastat výpadek elektřiny a po jejím opětovném zapojení se může stát, že termostat potřebuje nějaký čas k „nastartování“. Pokud se ani po delší době kompresor nespustí, je třeba zavolat servisního technika.

Příroda na balkoně. Zařiďte jej v něžném a smyslném BOHO stylu!

Omezený prostor na balkoně neznamená, že si z něj nemůžete vytvořit oázu klidu. Ideálním způsobem je zařídit si jej v BOHO stylu, který si...

Bezpečnostní fólie

Bezpečnostní fólie na okna jsou moderním řešením, jak zvýšit bezpečnost a soukromí v domovech i komerčních budovách. Tyto fólie představují efektivní způsob, jak chránit...

Revize elektroinstalací: Bezpečnost především

Revize elektrorozvodů je jednou z nejdůležitějších revizí, které je třeba provádět pravidelně. Elektroinstalace je totiž součástí každého domu, bytu, kanceláře i průmyslového objektu a...

Další články autora